Endelig så er Premier League sesongstarten rett rundt hjørnet – det føles ut som en evighet siden sesongen sluttet i mai. Det hjalp såklart med VM i mellom der, men hungeren etter Premier League-fotball sitter latent!

Skrevet av Napalan

Jeg har analysert turneringsspillene for denne sesongen – disse har jeg basert på fjorårets xG, xG (per 90min), xA, xA (per 90min), Shots per 90min, Passes leads to shot on goal per 90min, xGBuildup (per 90min) og xPTS både på lagnivå og individ-nivå. Jeg har også benyttet en xG (per 90min)/xA (per 90min) modell for å se hvor stor påvirkning spillere som enten har blitt kjøpt eller har blitt solgt har hatt for sitt lag eller forventes å ha i sin nye klubb.

For eksempel Mahrez sin store overgang til Manchester City for ca. £61m betyr at Leicester mister en spiller som forrige sesong hadde 12 mål og 10 assist, men hadde en Expected goals rating på 6.61 mål og Expected assist på 7.55 assists som betyr at Mahrez scoret altså 5.39 mål mer enn det som var forventet utifra sannsynligheten basert på sjansene skapt – altså en overprestasjon.

Dette er blir en hel del masse tall, begrep og litt vanskelig å sette seg inn i. Men, tar gjerne en debatt om dette på Twitter om det er ønskelig. Men, nå går vi videre til turneringsspillene!

 

Hvem vinner Premier League 2018/2019?

Det er ingen tvil om at regjerende mestere Manchester City er store favoritter til å ta gull denne sesongen også – det var en makt demonstrasjon med sine 100 innhentede poeng i forrige sesong. 106 mål scoret de og slapp inn kun 27. Kjempe prestasjon! Basert på xG overpresterte de med 14.57 mål og xPoeng var på 91.09 så basert på disse tallene skulle de egentlig aldri nådd 100 poeng – men det gjorde de.

manchestercity720-1040x572

Oddsen i markedet reflekterer også veldig deres favoritt-stempel, derfor ønsker jeg å se forbi dem da jeg ikke finner verdi i den oddsen. Liverpool har vært aktive i overgangsmarkedet og begynner absolutt å få ett lag som virkelig kan ta steg opp mot toppen – men, jeg er fortsatt ikke overbevist over stabiliteten.

Manchester United har vært mindre aktive på overgangsmarkedet, Mourinho virker allerede å miste hodet og en xPoeng forrige sesong som tilsa at de egentlig burde havnet på 6. plass gjør at jeg styrer unna også de.

Laget jeg har blinket meg ut er faktisk Chelsea. Til tross for ny trener i Sarri og spekulasjoner om at viktige spillere som Hazard, Courtois, Willian og Kantè ryktes bort. Så tror jeg at hvis Sarri raskt får implementert sin fotball-filosofi som han viste i Napoli så kan Chelsea bli en sterk utfordrer. Napoli var svært nære å vinne Serie A forrige sesong og basert på xPoeng burde de faktisk gjort det – men god margin! Napoli xPTS: 82.23 vs Juventus xPTS: 73.51.

Chelsea har per nå ikke vært veldig aktive i overgangsmarkedet, men de har hentet Jorginho fra nettopp Napoli. Ett svært smart kjøp både når det gjelder at de får en svært god spiller og ikke minst en som vil kunne bidra med å raskt implementere Sarri filosofien. Jorginho hadde den høyeste xGBuildup (per 90min) i Serie A forrige sesong. (xGBuildup (per 90min) viser hvor delaktig en spiller er i oppbygningen av angrepsspill som fører til forventet mål uten å ha direkte bidrag i form av assist eller mål selv.)

static_980x120_v2_no

Klarer Chelsea å beholde sine viktigste spillere samt kanskje også gjøre ett eller to kjøp til så blir Chelsea til 13.00 i odds svært vanskelig å la ligge urørt.

Tippetips:

Chelsea vinner Premier League 18/19 – 13.00 hos Rizk

 

Hvem kommer på Topp 10 i Premier League 18/19?

Her er det 3 lag som jeg har sett meg ut som basert på xPoeng samt ingen veldig store tap i overgangsmarkedet, bortsett fra Mahrez som gikk fra Leicester som også hentet en veldig spennende James Maddison som skal inn å erstatte han så er lagene jeg har sett meg ut: Southampton, Leicester og Crystal Palace. Kanskje ikke de mest populære valgene da kun Leicester var laget som kom på topp 10 av dem forrige sesong mens Southampton havnet på 17. plass og var ordentlig i trøbbel og Crystal Palace som til slutt kom seg opp på en 11. plass. Men, alle 3 lagene hadde en xPoeng som gjorde at de lå innenfor topp 10 og jeg tror at disse kan bygge videre på det.

Wolverhampton er også ett lag som kan overraske, men oddsen på 1.90 er ikke imponerende for ett nyopprykket lag til tross for deres svært imponerende overgangsvindu. Burnley som kom på 7. plass i fjor overpresterte med hele 13 poeng basert på xPoeng og jeg tror de vil få det tøft med å sjonglere Europa League med ligafotball da bredden i deres tropp er for svak.

Tippetips:

Southampton på Topp 10 – 2.00 hos Coolbet

Leicester på Topp 10 – 2.00 hos Coolbet

Crystal Palace på Topp 10 – 3.00 hos Fansbet

 

Hvem kommer på siste plass i Premier League 18/19?

For meg så er det ikke vanskelig å se at Cardiff skiller seg veldig ut her til tross for en enorm prestasjon i Championship forrige sesong. De har dog ikke vist den samme styrken på overgangsmarkedet på lik linje med sine nyopprykkende-kamerater fra Championship samt de har liten erfaring med gode prestasjoner i den øverste ligaen. Oddsen på at Cardiff rykker ned ligger på rundt 1.70, men ønsker man å ta noe mer risiko kan man gå for at de havner helt sist, noe jeg også tror de gjør.

Tippetips:

Cardiff på siste plass – 3.25 hos Fansbet

 

 

Hvilken manager får sparken først?

Alle vet at det skjer hvert år at managere må gå, man lukter lunta tidlig når «Sacked in the morning» runger utover stadion etter en rekke med dårlige prestasjoner. Den første på lista mi er Watford’s Javi Garcia. Tok over Watford i januar 2018, vant 4 hjemmekamper fra januar til mai og tok kun 1 poeng på 7 bortekamper. Han vil merke presset med å få en god start, han har helt klart relativt greie kamper i første rekke med Brighton, Burnley og Crystal Palace – men, skulle det vise seg å bli tøft så tror jeg ikke han sitter særlig lenge.

Manager nr 2 er Mourinho uten at det trenger så stor forklaring annet enn Mourinho’s tredje sesong vet vi hvordan pleier å ende, allerede nå kan man se at han begynner å miste hodet ovenfor egne spillere og misnøye med styret som sjeldent er en god oppskrift for å opprettholde en fornøyd arbeidsgiver.

37982880_647760878914903_5332250847726272512_n
Bli med i Fantasyfans sin Fantasyliga hos Fansbet HELT GRATIS! Vinneren stikker av med weekend-tur til Liverpool/Manchester, og hver måned får månedens manager 1000 kr!

Manager nr 3 er ett noe mer langskudd i Neil Warnock. Warnock har tatt hele 8 lag til opprykk i Premier League og Cardiff vet at livet i PL vil bli tøft så han vil nok få mer tid enn normalt, om man kan si det. Men, Cardiff kan være villig til å gjøre desperate endringer om de skulle bli totalt overkjørt.

Tippetips:

Første manager til å få sparken: Javi Garcia – 7.25 hos Fansbet

Første manager til å få sparken: Josè Mourinho – 5.85 hos Fansbet

Første manager til å få sparken: Neil Warnock – 8.75 hos Fansbet

 

I del 2 skal vi se på hvem jeg tror blir toppscorer, H2H mellom lag, hvilken nordmann jeg tror scorer flest mål kommende sesong samt spill på lags toppscorer.