Endelig er det fotball-VM igjen. Det største innen landslagsfotball, en turnering som har gitt oss øyeblikk som: Frankrikes interne opprør i Sør-Afrika 2010, Dennis Bergkamps fantastiske mål mot Argentina i Marseille 1998 som sendte Nederland videre til semi-finale, Diego Maradonna sin «Hand of God» i 1986, Luis Suarez biter Giorgio Chiellini i 2014, Zinedine Zidane skaller ned Marco Materazzi i 2006 og ikke minst Norges 2-1 seier over Brasil i 1998 – vi får dog ikke se Norge i dette VM – men, en bragd som absolutt er noe å se tilbake på.

Skrevet av Napalan

 
Fotball-VM kan være en gullgruve for oddsspillere om det vet hvor de skal lete og hva man skal lete etter. Alles øyne er på nettopp fotball-VM og dermed er det vanskelig å skaffe seg en edge på ting som bookmakerne ikke allerede har fanget opp når det gjelder skader, forventet laguttak, hvem som eventuelt hviles etc. Noe som ofte er enklere i klubb-fotballen.

Jeg benytter Power Ranking som metode for å rangere hvert lag (samme som jeg benytter når jeg analyserer NFL og NBA også.) Det vil si at jeg har samlet data fra de 4 siste årene på hvert enkelt landslag samt ser på styrker, svakheter, tidligere prestasjoner, skader, forventet laguttak, motivasjon og flere andre faktorer til å sette ett tall på hvert lag. Tallet jeg setter symboliserer seiers-marginen mot ett gjennomsnittlig lag. F.eks:

Tyskland 1,78 | Egypt 0,78 | Panama -0,21 |

Hvis Tyskland møter Egypt så tar jeg 1,78 minus ratingen til Egypt på 0,78 = forventet seiers-margin til Tyskland i den kampen er med 1,00 mål. (dette er kun ett eksempel). I landslagsfotball så gir ikke en Power Ranking et detaljert nok bilde, så jeg bruker den i kombinasjon med ELO-Rating. ELO-Rating er et system som ved hjelp av en matematisk-statistisk metode beregner den relative styrken til en spiller i tomannsspill, ELO ble først benyttet til å rangere sjakk-spillere, men har blitt mer utbredt og benyttes i dag også i basketball, amerikansk fotball og e-sport. Bruker man Power Ranking, Elo samt at man identifiserer formspillere, laguttak, skader, motivasjon osv. og justerer tallene deretter så har man ett kraftig verktøy.

 

GRUPPE A – Russland, Egypt, Uruguay og Saudi-Arabia

gruppe a
Jeg har sett nærmere på lagene og gruppene i VM, der har jeg blinket meg ut noen spennende turneringsspill. Vi skal se nærmere på dette nå. I Gruppe A har vertene uten tvil fått en god trekning ved å havne i en gruppe med ingen av de store favorittene til å vinne VM. Uruguay og Russland er favoritter til å ta seg videre fra gruppe-spillet, men jeg tror ikke veien til å kvalifisere seg fra gruppen blir så enkel for Russland. Dette blir Russlands fjerde opptreden i ett VM, de har
aldri før klart å gå videre fra gruppespillet. Russland’s trener Stanislav Cherchesov har kun vunnet 5 av de 18 kamper med Russland siden han tok over, han har heller ingen tidligere erfaring med store internasjonale mesterskap.

Oddstips:

Russland kvalifiserer seg fra gruppespillet – Nei til 3.75 hos NordicBet

Hvem blir vinner av gruppe A – Uruguay til 1.92 hos Coolbet

 

GRUPPE  B – Portugal, Spania, Iran og Marokko

gruppe b

I gruppe B så ser man med en gang hvem som kommer til å gå videre fra denne gruppen. Her har man Spania som gikk ubeseiret ut av VM-kvalifiseringen (9 seire, 1 uavgjort og ingen tap). Så har vi Portugal som scoret 32 mål og slapp inn kun 4 mål i VM-kvalifiseringen. Iran og Marokko blir helt klart veid for lett i gruppa. Jeg holder Spania som favoritt til å ta gruppeseier, men 1,51 i odds på det synes jeg blir for dårlig betalt når Portugal også er med her.

Spill: Ingen spill i gruppe B fra meg.

 

GRUPPE C – Frankrike, Australia, Peru og Danmark

gruppe c

Frankrike er soleklar gruppe-vinner favoritt. Jeg tror de kommer til å vinne samtlige kamper i gruppen og jeg tror de tar med seg Danmark videre i turneringen. Dette blir Danmarks 5. VM og de har tatt seg videre til Knockout rundene i 4 av 4 VM. Med beste prestasjon i 1998 når de kom seg til kvartfinale.

Oddstips

Nøyaktig antall poeng i gruppen for Frankrike ‒ 9 poeng til 3.50 hos NordicBet

Antall mål i VM for Frankrike – OVER 10.5 mål til 2.05 hos NordicBet

Toppscorer for Frankrike – Antoine Griezmann til 3.25 hos Bet365

Toppscorer for Danmark – Christian Eriksen til 3.25 hos Coolbet

 

GRUPPE D – Argentina, Island, Kroatia og Nigeria

gruppe d

Kanskje VM’s tøffeste gruppe. Argentina med Messi i spissen er favoritter i denne gruppen, men de 3 andre lagene i gruppen er absolutt ingen «walk in the park». Dette er Island sitt første VM, i motsetning til prestasjonen deres i EM 2016 så tror jeg ikke de vil gå videre fra sin gruppe. Nigeria gikk ubeseiret ut av VMkvalifiseringen og har spennende spillere i laget som: Wilfried Ndidi, Victor Moses og Alex Iwobi. Kroatia sin midtbane er også svært anerkjent med Modric, Rakitic og Kovacic.

Oddstips

Argentina når minst kvartfinale – Ja til 1.65 hos NordicBet

Antall mål i turneringen for Nigeria – OVER 2.5 til 2.05 hos NordicBet

I Del 2 så ser vi nærmere på de 4 andre VM-gruppene samt både VM vinner-spill, VM’s toppscorer og VM’s assist-konge.